Update december 2022

Deze maand is er weer veel gebeurd. De tassen van de actie van de Eben-Haëzerschool zijn aangekomen, er zijn weer verschillende transporten naar Cherson, Mykolaiv en Charkiv geweest. De winter is in volle gang in Oekraine. Koud en guur, veelal zonder electriciteit, water en verwarming. Dat is de huidige realiteit voor de mensen in de Oekraine. Het zal de mensen niet meevallen om zichzelf hier door te slaan. Maar met dank aan alle hulp, kunnen we deze mensen ondersteunen en helpen te overleven in deze donkere, moeilijke tijd. 

Met de huidige elektriciteitscrisis in Oekraïne krijgt Metadidomi veel hulpaanvragen voor generatoren. De laatste vrachtwagen vanuit Nederland was tot de nok toe gevuld met generatoren. Op veel plaatsen hebben we al mensen mogen helpen met zulke stroom-generatoren. Bij een bakkerij nabij het front in de provincie Donetsk kunnen ze hun broden afbakken als de electriciteit plotseling wegvalt, en hoeven ze geen halfbaksel weg te gooien zoals eerder het geval was. 800 broden moesten een keer weggegooid worden, en dat in oorlogstijd. Ook bij een veldhospitaal aan het front doet een ex-army aggregaat zijn plicht. Ziekenhuizen, warmhoud plaatsen, schuilkelders, flatgebouwen etcetera, alles heeft stroom nodig. En op al deze plekken probeert Metadidomi te steunen zoveel als mogelijk is.

Ook mochten we via verschillende bedrijven mooie aggregaten ontvangen. Via Van Dorp Installatie en Athora kregen we extra grote ‘jongens’, die een plaats krijgen bij o.a. een kinderziekenhuis. Een ervan werd in Nederland zelfs van de 8ste verdieping gehesen.

De kleinere exemplaren zullen dienst gaan doen in kerken (die als warmhoud plaatsen fungeren) in Zaporizhja. Ook Van Oord (Fourtop) heeft twee mooie aggregaten geschonken. Deze gaan ook zo spoedig mogelijk naar Oekraïne, om daar wat ‘licht’ te genereren in donkere tijden.